Покойният велик теолог Луис Спери Шефър PhD - д-р по богословие, д-р по литература - RIP 1948-1988

Диспенсациoнализъм в упадък

Предизвикателство към традицонния диспенсационален "Кодекс на мълчанието"

Том 1, Брой 3 Майкъл Р. Гилстрап март, 1988

 

Един известен ентомолог (Ентомологията е дял на биологията, който изучава насекомите - бел. пр.) и един негов студент си проправяли път през натоварено кръстовище. Хаотичното придвижване на тълпата, шума от минаващите коли и камиони и безбройните други картини и звуци правели воденето на разговор трудно. Само че студентът бил решен да се възползва колкото е възможно повече от малкото ценно време, което имал с професора си.

Изведнъж, професорът се обърнал към него и казал: „Не свирят ли прекрасно щурците?“

Младежът бил озадачен. Единственото нещо, което можел да чуе е монотония шум на града. Щурци? - запитал той - Чувам единствено коли . . .  хора . . . може би и лая на някакво куче. Но Вие, професоре, не чувате наистина щурци, нали?

Ти чуваш единствено онова, за което се ослушваш - отговорил професора. Извадил монета от джоба си я и хвърлил във въздуха. Когато се приземила на тротоара с тихо „дзън“, дванадесетина от околните пешеходци се заоглеждали в отговор на монетния звън.

„Чуваш само онова, за което се ослушваш,“ отново повторил професорът.

Диспенсационалната „монета“ падна в началото на тази година и иззвънтя с наистина тих „дзън“. За да чуе тази „монета“ човек наистина трябваше да се ослушва внимателно. За щастие, аз се подготвях за тези новини - аз се ослушвах. Това което чух разкри много неща. Историята включва повратната 1948-ма година.

Дълго-очакваното обещание

Април 1948-ма бе момента на истината за едва прокопсващата група Ционисти работещи за възстановяването на еврейската държава в Палестина. Целият Запад беше против тях. Повечето експерти по международна политика очакваха евреите да загубят неизбежната война с арабите.

Ционистите изненадаха целия свят. Поемайки инициативата и нанасяйки първия удар те хвърлиха арабските сили в такова объркване, че те никога не се възстановиха.  Диспенсационалистите по целия свят благодариха на Бога за чудесния развой на събитията. Абсолютно ключово за диспенсационалната система бе установяването на Израел като нация.[1]

Дори по-важното е, че диспенсационалистите виждат в 1948-ма установяването на Израел, ключа за тълкуване на Матей 24:15-44. Днешния диспенсационалист вярва, че „поколението на смокиновото дърво“ се роди на 14 Май, 1948-ма с установяването на Израелската държава. Тъй като едно поколение в Стария завет трае 40 години, 1988-ма е от изключително значение (1948 плюс 40). Ако човек прочете Матей 24 по начина, който предполага популярния диспенсационализъм, тогава Исус си е запазил билет за връщане за началото на 1988-ма!

Да си кажем правичката, Исус трябваше да се върне през 1981-ва [2] (за да имаме 7 години скръб, преди Милениума, но сигурно е изпуснал свързващия полет). За да не изостане от графика, Исус трябва да се върне поне през 1988-ма - иначе диспенсационалистите грешат. Както пише Д-р Норт: „Ако през 1988-ма се случат също толкова малко неща с пророческо значение, колкото през 1981-ва, диспенсационалното движение ще започне да се разнищва.“[3] Системата вече започва да се разнищва и нищо не сочи към това по-ясно от фактите, които ще прочетете сега.

Кралят е мъртъв

За пръв път чух издайническият „звън“ в книжарницата на Даласката Теологична Семинария. Отидох там, за да купя няколко книги, които нямах. Едни от книгите, които исках, бяха осемте тома "Систематична Теология" на Луис Спери Шефър. Книжарницата на ДТС не разполагаше с поредицата.

Опитах една-две други книжарници в Далас, но не успях да намеря поредицата. Без да съм особено обезпокоен, се прибрах в Тайлер и реших да поръчам поредицата директно от „Zondervan“ (издателството) заедно с още две книги на Шефър, които не бях успял да намеря.

Три седмици по-късно пристигна пратка от „Zondervan“. Отидох да я взема. Стори ми се лека.    Отворих я и двете книги, които бях поръчал към поредицата Систематична Теология бяха вътре. Компютърната разпечатка ме информираше, че Систематична Теология на Луис Спери Шефър е изчерпана.

Ужасен бързо звъннах на „Zondervan“ и научих, че поредицата наистина е изчерпана. И тя няма да бъде преиздадена от „Zondervan“. Моментално започнах да звъня подред на всяка една книжарница в Далас. Намерих я на едно единствено място на целия Даласки пазар!

В градът, който помещава бастиона на диспенсационализма, имаше само един комплект от „монументалния“ труд на Луис Спери Шефър – „Систематична теология“. Не можах да повярвам! „Систематичната теология“ на Шефър беше четена от всеки студент в Даласката Семинария през последните 40 години! Всеки диспенсационален пастор в Америка имаше по един комплект на рафта си. Наистина мислех, че по-скоро слънцето ще се помрачи и луната ще стане на кръв отколкото  „Систематичната теология“ на Шефър да падне от печат.

Кралят не беше само кривнал от пътя, той беше мъртъв.

Систематична Теология: 1948

Да не би да си помислите че правя от къртичината планина, нека ви обърна вниманието към нещо: „Систематичната Теология“ на Луис Спери Шефър е издадена за първи път през 1948-ма година. Точно така, същата година, в която Израел става нация и започна тиктакането на стария часовник на пророчеството, magnum opus-а на Шефър излиза от печат. Наистина ли си мислите, че по случайност, същата година, когато дрехата на диспенсационализма започна сериозно да се разнищва , най-влиятелната поредица от книги в историята на движението се изчерпва? Наистина ли си мислите, че по случайност, същата година, в която така нареченото „поколение на смокиновото дърво“ е към края си, magnum opus-a на Шефър изчезва в небитието? Съвпадение? Едва ли; Бог има чудесно чувство за хумор.

Мястото на Шефър в историята

Луис Спери Шефър ще се помни като основателя на Даласката Теологична Семинаиря. Той беше първия ректор на ДТС, и работи като такъв до смъртта си.

Като изключим административните и образователните му задължения, Шефър беше и плодовит писател. Освен поредицата „Систематична Теология“, Шефър пише още осем книги.

Умира през 1952-ра, след осем седмично боледуване, но наследството му продължило живота си. Повече от кой да е друг, Луис Спери Шефър оформи посоката на диспенсационализма в този век. Но на 1-ви януари 1988-ма, наследството на Шефър бе умъртвено; и най-вероятно, никога няма да бъде възкресено.

„Старецът“ Систематична Теология

„Систематичната Теология“ на Шефър беше като старец, който е надживял полезността си. По-младите професори и наследниците на диспенсационалното завещание се срамуваха от него. Още преди няколко години, поредицата беше настанена в диспнсационалния старчески дом. Това, което се случи със „Систематична Теология“ на Шефър, се случи с оригиналната Scofield Reference Bible и оригиналното издание на Major Bible Themes на Шефър: те бяха прибрани, така че да не се виждат.

Виждате ли, проблемът беше, че Луис Спери Шефър беше неподправен, истински диспенсационалист. Той се превърна в срам за следващото поколение, точно поради тази причина. Шефър, последователен в разбирането си за историята, вярваше в два различни пътя за спасение. Той твърдеше, че системата за спасение в Стария Завет и самия Милениум са основани на базата на система на заслуга чрез дела. Само в Новия Завет хората се спасяват чрез благодат. Коментирайки върху разликите между Израел и Църквата, Шефър пише, че макар да има очевидни прилики, това не премахва разликите. След това, той казва:

„Фактът, че откровението както за Израел така и за Църквата включва истината за Бог, светостта, греха и изкуплението чрез кръв, не премахва далеч по-голямото тяло на истина, в което се разкрива, че Израилтянин се става чрез естествено раждане, докато християните стават такива, чрез духовно раждане: че Израилтяните са поставени да живеят и служат под законова система на заслуги, докато християните живеят и служат под система на благодат.“[4]

Шефър е последователен. Той разпознава, че пътя за спасение, както ясно учи Новия Завет, е път, който включва съединяване с Христос и членство в Неговот тяло. Шефър е знаел, че НЗ учи, че само ако човек е „в Христос“ то той може да бъде спасен.

Но също така, той е вярвал, че съществува такава дихотомия между Стария и Новия Завет, че тя прави невъзможно за СЗ светии да бъдат онези, които са вярвали в Христос (идещият Месия)[5]. Това го е накарало да твърди, че в СЗ светиите са били спасявани на база на заслугите си.

Всичко това е било много срамно за по-младото поколение. Позицията бе напълно незащитима, нищо че диспенсационалната система я изисква.

Последователите му се опитаха да прикрият Шефър.  Чарлз Райри, който е учил при Шефър, пише: „Нито миналите, нито новите диспенсационалисти учат два пътя за спасение, и не е честно да се мъчим да повярваме в това.“[6]

Д-р Райри е интелигентен човек, но да отрича, че наставника му е преподавал два пътя към спасението е просто димна завеса, която се опитва да прикрие ереста на Шефър. Райри се е срамувал от написаното, и се е опитал да се отърве от него с едно пренебрежително махване на ръката. Все пак, трябва да отбележа, че към края на живота си самия Шефър се е срамувал от собствената си система. Той със сигурност отстъпи от заблудите си, когато беше предизвикан по въпроса от Общото Събрание на Презвитерианската Църква в САЩ.[7] Също така, случваше се Шефър да изглежда объркан относно собствената си позиция - с подобна система - нищо чудно, и аз бих се объркал. Въпреки това, фактът е, че просто на твърде много места в книгите си Шефър защитава двата пътя за спасение.

Шефър се придържаше и към други позиции, които също бяха срамни за по-сетнешните диспенсационалисти; най-видната от тях бе доктрината му за двата Нови Завета. И тук, резултатът е, че Луис Спери Шефър се превръща в излагация за последователите си.

Въобще ако проблемът е, че Шефър бе твърде последователен. Не беше се научил да адаптира и нагажда теологията си според променящите се времена. По-сетнешните пазители на пророческия часовник се опитваха да опазят системата и ето го Шефър, идва и преобръща добре-планираните им промени! Трябвало е да се направи нещо по въпроса!

Пречката

Повечето по-млади хора щяха отдавна да извадят извън строя трудовете на Шефър. В ДТС, където книгите му бяха задължително четиво за над 40 години, интереса към неговото мислене започна да отслабва.

Каква беше пречката пред отсичането на трудовете на Шефър? Беше твърде популярен! „Zondervan Publishing House“ издаваше повечето от книгите му. Не им пукаше ни най-малко за коя да е било система. Луис Спери Шефър им изкарваше пари, и без значение какво някой си там казва, те щяха да продължат да го издават.

Всичко това се промени преди няколко години. Обикновените хора не се хващат вече на стръвта. Никой не се интересува от трудовете на Луис Спери Шефър. Той е анахронизмът на едно друго време - точно както и диспенсационализмът е анахронизъм на едно друго време.

Диспнесационализмът скоро ще стане още една вехтория хвърлена при купчината за скрап, съставена от остарели теологични системи. Все още не е там, но един от тези дни и това ще стане - да кажем 1 януари, 1989-та?

Заключение

Казах по-рано, че „Систематичната Теология“ на Шефър няма да бъда преиздадена отново. Това е вярно, но трябва да обобщя всичко малко по-ясно. Според източник от „Zondervan“, „Систематичната Теология“ на Шефър никога няма да бъде преиздадена от тях. „Dalla Seminary Press“ от друга страна, планира да я преиздаде до две години. Съвсем естествено, книгата ще бъде цялостно ревизирана. Босовете на ДТС ще вземат magnum opus-a на Шефър от 2 863 страници и ще го наблъскат в два тома от 600 до 800 страници. Бива си го съкращението! Изглежда диспенсационалната теология се смалява все повече и повече с всяка година. Един ден просто ще изчезне.

 

Статията е взета оттук

Превод от английски език: Георги Порумбачанов


 

[1]. John F. Walvoord, /srae/ m Prophecy (Grand Rapids, Ml: Zondervan

Publrsh!ng House, 1962), 25.

[2]. 1948 plus 40 less 7 years tnhulatmn

[3]. Gary North, ‘“1988: Кризисната година на диспенсационализмът, ” Диспенсационализъм

В Преход. Том 1. №. 1 2.

[4]. Lewis Sperry Chafer, Systernat{c Theo/ogy, 8 volumes (Dallas, TX

Dallas Seminary Press Zondervan Publishing House, 1948). 4:30 Вижте също

4:211-215, 247; 7:219.

[5]. Chafer, Systernatlc Theo/ogy, 4:248-249

[6]. Charles C Ryrle, Dkpensatlonakvn Today (Chicago, IL: Moody Press,

1965), 207.

[7]. Вижте Ryrie, Dispensadona/isrn Today, l13ff.


Други статии от поредицата:

  • (15.11.2018) Диспенсационални изкривявания - 1. Изкривявания в Христологията
  • (05.11.2018) Какво стана с  „Господна е земята“? - (втора част)
  • (29.10.2018) Ще се съберем ли край реката?* (първа част)
  • (22.10.2018) Обществена теория на диспенсационализма
  • (15.01.2018) Ахилесовата глава на диспенсационализма (част първа)
  • (04.12.2017) Най-важният пасаж в Новия Завет (част трета)
  • (21.11.2017) Най-важният пасаж в Новия Завет (част втора)
  • (02.11.2017) Най-важният пасаж в Новия Завет (част първа)
  • (27.09.2017) Ахилесовата пета на диспенсационализма (част трета)
  • (10.08.2017) Ахилесовата пета на диспенсационализма (част втора)
  • (24.07.2017) Ахилесовата пета на диспенсационализма (част първа)
  • (12.07.2017) Невестата, жената на Агнеца
  • (04.07.2017) Приложим диспенсационализъм или теологична шизофрения
  • (24.06.2017) За седемте лъжи на Хаус
  • (15.06.2017) Рош Хашана
  • (31.05.2017) Парадигмата се променя
  • (25.05.2017) „Завинаги“ не означава „Завинаги“
  • (08.05.2017) Диспенсационална херменевтика: „Буквална, освен когато е неудобна“
  • (02.05.2017) Тефлонова Теология
  • (24.04.2017) Покойният велик теолог Луис Спери Шефър PhD - д-р по богословие, д-р по литература - RIP 1948-1988
  • (10.04.2017) Полу-креационизъм
  • (02.04.2017) 1988-ма: Кризисната година на Диспенсационализмa
  • Категории: Апологетика, Есхатология, Образование