В памет на Гари Норт

Когато Гари Килгор Норт почина на 24 февруари 2022 г., на осемдесетгодишна възраст, той остави след себе си огромно наследство от християнски научни трудове, което няма аналог в съвременната църква. В продължение на почти петдесет и пет години той неуморно и предано работи върху задачата да изследва, да пише и да говори за Божия свят от перспективата на Божието слово. Докато бе жив, неговият труд бе от полза за многобройните му читатели по света. През много поколения, които тепърва ще дойдат, трудът му ще бъде полезен за Църквата на неговия Господ Исус Христос.

Формиращи години

Норт е роден през 1942 г. в семейството на Пеги Норт, домакиня, и Сам У. Норт, ветеран от Втората световна война и специален агент на ФБР. По време на идиличния период на „Американските графити“ в южна Калифорния през петдесетте години, той е отличен ученик в гимназията и развива своите умения в изследователска работа, писане, ораторство и фотография.   Бил е президент на местния училищен клон на организацията California Scholarship Federation и е избран да заеме длъжността Суперинтендент на общественото образование в престижната лятна лидерска и гражданска програма за юноши California Boys State. През последните две години от гимназиалното си образование е избран за президент на ученическия съвет от 2000 ученици. Учи се на бизнес умения и опознава музикалния бранш в местен музикален магазин. Под влияние на баща си развива здравословно чувство за дисциплина и отговорност, което го съпътства през целия му живот. Опитът на Норт като младеж му помага да бъде уверен в себе си. На 18 годишна възраст се обръща към Исус Христос, което го довежда до това, че на 21 годишна възраст посвещава кариерата си на развитието на библейската икономика.

Докато е студент в калифорнийския университет в Ривърсайд, Норт започва все повече да осъзнава взаимовръзката между различните обществени и академични идеологии и философските и богословски принципи в тяхната основа. През пролетта на 1962 г. прочита „Интелектуална шизофрения: Общество, криза и образование“ на Р. Дж. Ръшдуни. Тази книга е остра критика на общественото образование и систематично разобличава идеята за академична неутралност. След като влиза в кореспонденция с автора, те се срещат по-късно на академична конференция, където Ръшдуни преподава икономика. Една година по-късно Ръшдуни го наема на летен стаж в новообразувания Център за американски изследвания. Това лято и следващото Норт прекарва в дома на Ръшдуни. Неговата работа е да чете през цялото време, срещу добро заплащане. Той прочита „Човекът, икономиката и държавата“ на Мъри Ротбард (Man, Economу, and State, Fall, 1962), „Паниката през 1819“ (The Panics of 1819, 1962) и „Голямата депресия на Америка“ (America's Great Depression, Spring, 1963). Той изучава теорията на Лудвиг фон Мизес и австрийската икономическа школа за парите и свободния пазар. През същата година посещава конференция, на която лектор е Мизес.

След като завършва бакалавърската си степен по история, Норт записва магистратура в Уестминстърската семинария във Филаделфия. Там той учи при Корнилиъс Ван Тил, основоположника на школата на анти-неутралността. Ръшдуни получава вдъхновение за книгите си за образованието от ранните есета на Ван Тил върху тази тема.

Норт се връща в Калифорния, в Университета на Лос Анжелис през есента на 1964 г., но след един месец се разочарова от господстващата икономическа мисъл на кейнсианството и Чикагската икономическа школа. През пролетта на 1965 г. той се прехвърля обратно към Калифорнийския университет в Ривърсайт, за да учи история, да специализира по икономическа история и пуританска Нова Англия. Летните стажове при Ръшдуни му дават добра подготовка за  предстоящата му академична работа. Той също така изучава интелектуалната история и социалната теория на Запада при Робърт Нисбет, който по-късно получава почетна катедра в Университета Колумбия. Норт завършва своята дисертация, „Концепцията за собствеността в пуританска Нова Англия, 1630-1720“ и през 1972 г. получава докторската си степен по икономическа история.

Обществената криза

Норт може да бъде разбран само, ако осъзнаем времето, в което е живял. В края на седемдесетте години, когато той вече е навлязъл в третото си десестилетие, Норт ясно вижда, че Америка се е запътила с голяма скорост към радикална трансфоррмация и върви към своята разруха. Спокойното десетилетие на петдесетте отстъпва пред бурните години на шестдесетте и достига до пълния хаос на седемдесетте. Бушува войната във Виетнам. Десетилетия на кейнсианство и социализъм подкопават икономиката. Никсън позорно си подава оставката през 1974 г. Върховният съд, който в началото на шестдесетте забранява четенето на Библията и молитвата в държавните училища, още повече засилва негативната тенденция като отменя законите срещу абортите на отделните щати и легализира убийството на бебета в утробата. Организации като Националния съвет на църквите и Световния съвет на църквите защитават „ситуационна етика“ и отстъпническо „християнство“ в масовите християнски църкви в САЩ. Научени от амвона да не се занимават с поддържането на един потъващ кораб, вярващите в Библията християни и консерватори гледат безучастно как пред очите им се разпада света, който са приемали за даденост, докато те самите чакат Грабването. Фундаменталните основи на обществото се срутват, като повличат със себе си цялата обществена структура. Покварата достига до корените и започва да дава много лоши плодове.

Норт (и Ръшдуни) виждат и разбират кризите и са водещите фактори в работата по разобличаването на небиблейските идеологии, които тласкат тази негативна трансформация и по-важно, в изразяването на библейските основи, принципите и моделите, които са необходими за един възстановен обществен ред. Ръшдуни вече е създал „Фондация Халкедон“ през 1965 г. През февруари 1967 г. Норт публикува първата си статия, за която получава хонорар. Тя се появява в The Freeman , месечното списание на „Фондация за икономическо образование“ (FEE), единствената либертарианска издателска група по това време. Списанието има 25000 абонати. Това била първата от хилядите статии, които той ще напише през своята кариера.

Започват да се появяват и други организации, които полагат усилия да противодействат на антагонистичния атеизъм. През 1972 г. Филис Шлафли основава Eagle Forum. През 1973 г. е основана The Heritage Foundation от Ед Фюлнър и Пол Уийрич.  През 1974 г. Хауърд Филипс  основава Conservative Caucus, а Уийрич започва Комитет за оцеляването на свободния Конгрес, наречен по-късно Free Congress Foundation. През 1976 Бил Ричардсън основава организацията Gun Owners of Americа, а през 1977 г. NRA, която е почти на сто години, пренасочва фокуса си върху политиката. През 1977 г. Пат Робъртсън създава кабелната телевизия CBN, а д-р Джеймз Добсън основава Focus on the Family. През 1978 г. Бевърли ЛаХей основава Concerned Women for America (повече от десет години след основаването на National Organization of Women, което става през 1966). През 1979 г. Фалуел и Уийрич основават Moral Majority. И не трябва да пропускаме, че през юни 1974 г. остатъкът от икономистите на Австрийската школа, включващи Норт, Ротбард, Хенри Хазлит, Милтън Фридман и много други, се срещат във Върмонт. Пред лицето на неуморния хуманизъм, консерваторите и християните започват да се организират и да предприемат действия.

Но християните страдали от някои недостатъци. Принципно те имали една обща цел: да живеят като светлина в тъмен свят и да се молят „Да дойде царството Ти, да бъде волята Ти.“ Също така споделяли общ мотив: любов към Бога и ближния, особено чрез споделяне на благовестие за спасението на Исус Христос. Но в областта на съдържанието, или стандартите, те можели да предложат малко неща по същество. „Библията съдържа отговорите на всички въпроси“ бил често изричан лозунг. Но освен общата заповед „да обичат“, християните предлагали много малко специфични библейски отговори и решения за безброй многото проблеми, с които обществото се сблъсквало на всички фронтове. Християните, т.е. Църквата, са възприемали за даденост преобладаващо християнския характер на тяхното общество и се оказват почти пълни невежи относно библейските принципи, върху които то е било построено. Трябвало да се направи сериозен анализ и задълбочено изследване на Библията, за да се изложат тези истини.

Възстановяване на библейските основи

През септември 1971 г. Норт се присъединява към главния екип на FEE. Когато Леонард Рийд, основателят на фондацията, го информира, че всички приходи, които получава, докато пише или изнася лекции, ще трябва да отиват във фондацията, Норт решава, че няма да остане дълго в тази позиция.

През 1972 г. той се жени за Шарън, дъщерята на Р. Дж. Ръшдуни. Той многократно е казвал, че ако не е била тя, „вероятно никога нямаше да чуете за мен“, и че „единствената причина да стана успешен бе, че моята съпруга бе търпелива към този начин на живот." Разбирайки интензивния академичен живот на своя баща, Шарън успява да се адаптира и да подкрепя Норт в неговото развитие като учен и писател. Освен че се посвещава на отглеждането на децата им и на осигуряването на отлична семейна среда, тя също така е много добър счетоводител и операционен мениджър.

През март 1973 г. Шарън му предлага да напише икономически коментар на Библията, като разглежда библейските текстове стих по стих. След четири години работа върху проекта, считайки, че темпото не е адекватно, Норт полага обет. Той обещава да отделя десет часа на седмица, петдесет седмици в годината, до седемдесетия си рожден ден, за да изпълни това дело. По това време той е на 35 години.

През пролетта на 1974 г. той и Шарън започват да публикуват бюлетин по предложение на човек, който го е слушал да говори по време на конференция. Семейство Норт озаглавява бюлетина Remnant Review, в свидетелство на това, че трябва да сме верни в призванието си и да уповаваме в Божиите обещания. През 1976 г. Норт основава Института за християнска икономика и започва да публикува през него. Той се занимава с писането. Шарън се занимава с публикуването (абонаменти, печат, надписване на пликове, изпращане по пощата, и дори работата с механичното устройство за печатане на адресите). Тя прави това, докато списъкът с абонатите достига 2000 читатели. Също така тя се грижи и за финансите, като води отчет за всеки цент.

През 1977 г. Норт публикува своята първа книга, за която има предварителен абонамент от читателите му. Тя представлява компилация от броевете на Remnant Review. Рекламата за книгата му води до продажбата на двадесет-тридесет хиляди екземпляра в периода 1977-1979 за десет долара всeки ($40 през 2022 г.). Тези продажби водят до 2000 нови абоната. През 1979 г. той  пише нова реклама. Тя увеличава абонатите му от 2000 на 22 000, като цената на абонамента е $60 ($245 през 2022 г.). Норт става един от малцината икономисти (и историци), които действително се издържат от своите познания по икономика и история.

Неговият бюлетин става повод да си намери нова работа във Вашингтон, като част от екипа на един от абонатите си, Рон Пол, лекар от Тексас, който тогава е избран в Конгреса на САЩ. Пол наема Норт. По-късно през 1976 г. депутатът губи изборите за преизбирането си, като не му достигат 268 гласа, въпреки че за него гласуват общо 192 802 души. Норт му помага да си затвори кабинета в края на мандата, който ще се окаже само първият от множеството други, в които д-р Пол е преизбиран в Конгреса.

Норт продължава да пише. В сърцевината на работата му са неговите убеждения относно определени фундаментални истини.

Първата е, че човек е творение на Бога и неизбежно е субект на Неговия авторитет. Той е в заветни взаимоотношения със своя Създател и, по тази причина, състоянието на тези взаимоотношения е от първостепенно значение. В следствие от греха си, човекът става враг на Бога и чужденец на Божия свят. Но заради съвършения живот на Исус Христос и Неговата смърт, погребение и възкресение, Бог дава изкупление на всеки, който Го призове с покаяние и вяра. Бог прощава на осъдения грешник и го обявява за праведен единствено заради завършеното дело на Исус Христос и подновява Своите взаимоотношения с този човек.

Втората е, че Бог е направил човека свободен с цел да изпълни Мандата на сътворението: да покорява земята и да господства над нея. Макар „първият Адам“ и неговото потомство да се провалят заради греха, „вторият Адам“, Исус, успява. Той изкупва своите хора, възстановява ги в призванието, за което са сътворени, и ги изпълва със сила чрез Духа си, за да изпълнят този мандат в целия свят, в Негово име и за Негова слава („Богословие на господството“).

Трето, Норт вярва, че Исус дава на своите ученици Великото поръчение, за да правят ученици и да разпространяват по целия свят всичко, което Бог е открил. Исус обявява, че Той има „цялата власт“ на небето и на земята, и че той ще изгради своята църква и дори портите на ада няма да могат да й устоят. Заради Божието Слово и обещание и въпреки конфликтите и трудностите в света, земните нации накрая ще се поклонят пред Царя на царете, а Неговото царство ще получи значителна реализация в историята като същност и мащаб преди Неговото завръщане („Постмилениализъм“).

Четвърто, Норт вярва, че Божието слово управлява целия живот, и че човечеството ще страда, ако го отхвърли, или ще бъде благословено, ако го следва. Библията е абсолютният стандарт за човека, без значение дали говори за психология, социология, икономика, философия, история, естествени науки или друга област. Никой преподавател, политик или „обществен интелектуалец“ няма по-вярна представа от Библията. Това се прилага дори в областта на политическия ред и правото („Теономия“ – Божият закон).

Предвид тези истини, човек е призован да се заеме с великата задача да работи с цел падналия свят за да бъде той възстановен в Божията слава, според Библията („Християнска реконструкция“). Норт е верен на този призив.

Докато той прилага тези принципи в своята писателска дейност, основно влияние върху мисълта му оказват Корнилиъс Ван Тил (философия/богословие), Ръшдуни (право), Лудвиг фон Мизес (икономика), Жан Калвин и Джон Мъри (богословие) и Робърт Нисбет (обществена теория). Всеки един от тях е изключителен учен и създава важни трудове с много дълбоко прозрение.  Норт върви по техния път и създава удивително книжовно наследство.

Достойно е да отбележим, че сред тези автори повлияли на Норт, Мизес и Нисбет не са осъзнати християни. Норт се интересува не от това дали един човек претендира, че е християнин – така или иначе е имало предостатъчно служители и т. нар. християнски академици, които разпространявали небиблейски учения като еволюция, кейнсианство и социализъм. За него е важно качеството на научната работа и дали идеите, които преподава този индивид, съответстват на Библията или дават ценна информация и прозрение, които да помогнат в нейното разбиране. В много отношения трудовете на Мизес и Нисбет се оказват, че правят това. Същото може да се каже за учени като Ротбард, Харолд Берман, Жак Барзун, Мартин ван Кревелд, Джеймз Билингтън, Томас Соуел, Уолтър Уилиямс и толкова много други, на които Гари Нот се възхищава.

Норт полага огромен труд и успява да начертае библейските основи, принципи и модели за един възстановен обществен ред.

Тъй като марксизмът пуска все по-дълбоки корени в американските университети през шестдесетте години, Норт написва през 1968 г. „Марксовата религия на революцията“ (Marx's Religion of Revolution). През 1972 г. той започва да консолидира своите възгледи по икономика и издава „Въведение в християнската икономика“ (An Introduction to Christian Economics). През 1976 г. той съставя като редактор и публикува „Основи на християнската научна дейност: Есета в перспективата на Ван Тил“ (The Foundations of Christian Scholarship: Essays in the Van Til Perspective). Тази книга е пионерски сборник от есета на хора с докторска степен и експерти в различни области: икономика, психология, социология, история, образование, политически науки, математика, богословие и философия. Всеки от авторите има като свой централен фокус истината, че Библията, Божието откровение, е върховният стандарт за нашето разбиране на всяка една област. Никоя научна област не е „неутрална“. Никоя не може да бъде разбрана без това откровение. Дори когато тези научни области са функционирали в някаква степен, те са заимствали и са имали за предпоставка библейски истини, въпреки своя явен антагонизъм към християнството.

Норт продължава да издава Remnant Review и най-накрая го включва в своя уебсайт  GaryNorth.com, който създава през 2005 г. За 17-те години от неговото съществуване, Норт пише всяка седмица по четири статии на ден, шест дена в седмицата. Обхватът от теми е енциклопедичен, а темите са разглеждани в дълбочина и с детайли. Със своите над 23 000 статии той постоянно се опитва да насърчи читателите си да преуспяват в своята професия и призвание, да им дава идеи и прозрение, за да могат да го направят, и да им помага да придобият по-добро разбиране на тяхното взаимодействие с хода на историята. Неговият уебсайт също така има активни и сериозни форуми, където абонатите могат да обменят идеи с него и един с друг относно начина, по който да прилагат информацията към техните индивидуални обстоятелства.

Услугата Alexa на Амазон прави ранглиста на популярността на интернет сайтовете, от които активни са приблизително над 200 600 000. Колкото по-малко число е индексът, толкова по-популярен е сайтът. Ако е по-нисък от 500 000 (в най-горните 0.25 %), уебсайтът има някакво влияние. Ако е по-нисък от 200 000 (най-горните 0.1 %), той има значително влияние. По-нисък индекс от 100 000 (най-горните 0.05%), означава, че е масово четен и е влиятелен. Преди болестта на Норт да сломи здравето му, неговият уебсайт се класира около 36 000 (най-горните 0.018%). Нито един протестантски уебсайт, без значение дали е на списание, новинарски сайт, богословска семинария, църковна деноминация или издателство не се доближава до тези резултати. Само Джон Макартър и Джон Пайпър, чиито организации (съответно Grace to You и Desiring God) са отдавна действащи, и с добър екип и реклама, имат подобен уебтрафик. Сред интернет изданията, само 66-годишното либерално в социално отношение и маргинално евангелистко списание Christianity Today има сходни показатели. Индексът на Ligonier Ministries е около 80 000. Малко имат ранг по-нисък от 150 000, а повечето са с много по-висок индекс, някои почти 2 000 000. Колкото до времето, което посетителите на един уебсайт прекарват в него, резултатите се различават още по-драстично. Читателите на уебсайта на Норт прекарват от пет до седем пъти повече време в неговия сайт, отколкото читателите на някои от другите сайтове отделят време за тях.

Освен работата по своите интернет сайт и бюлетин, Норт е издал почти 100 книги, автор е на половината от тях. Повечето той финансира със собствените си средства. Норт предоставя огромна част от издадените от него книги безплатно на обществото в раздел Free Christian Educational Resources.

През 2012 г., след почти четиридесетгодишна дейност върху своя дългосрочен проект, Норт изпълнява своя обет, който дава през 1977 г. и завършва своя 31-томен икономически коментар на Библията. Това e забележително постижение, за чието осъществяване e нужно решително посвещение. След това той синтезира дългогодишните си икономически изследвания в шест тома: „Заветната структура на християнската икономика“ (The Covenantal Structure of Christian Economics) (2015, 2018) и четиритомната поредица, която се казва: „Християнска икономика: том. 1: Издание за ученика“ (2017, 2020), „Том 2: Издание за учителя“ (2017, 2020), „Том 3: Издание за активиста“ (2017, 2020) и „Том 4 (в два тома): Издание за учения“ (2020)[1]. Неговите икономически книги могат да се намерят тук.

Норт също така пише много исторически трудове. Сред множеството му книги е шедьовърът „Лъжлива клетва“ (1996), подробен разказ от 1000 страници за измамата, използвана от богословските либерали при завладяването на северната презвитерианска църква през двадесети век. Бидейки почитател на бележките под линия, Норт осигурява над 900 бележки само в първите 300 страници.

Казано накратко, Норт е превъзходен писател във всяко едно отношение, а книгите му са истинска наслада за читателите.

С практичното си разбиране на австрийската и кейнсианската икономика, Норт също знае как да интерпретира състоянието на пазара и как да печели от него. Ще дам само един пример. Когато през 1999-2002 г. най-лошият финансов министър на Англия през последните хиляда години убеди нацията си да разпродаде систематично 401 тона злато от общия си резерв наброяващ 715 тона, за средна цена от $275 за унция, Норт каза на абонатите на своя сайт да купуват. Те купиха. Към датата на смъртта му, златото струваше вече $1900 за унция.

Норт също така е редовен колумнист в двете основни организации, които проповядват австрийските икономически идеи и либертарианството. Той пише много статии за популярния уебсайт LewRockwell.com и е чест говорител в Интитута „Мизес“, особено в събития, в които се събират млади учени. Неговите лекции върху идеите на Мизес, Кейнс и Ротбард са изключителни. Увеличаващата се популярност на Института „Мизес“ и уебсайта на Лю Рокуел насърчават Норт, че е единствено въпрос на време, за да може дефектните идеи да се провалят и добрите идеи да надделеят.

Осъзнавайки печалното състояние на държавните училища, Норт също така се грижи младите хора да имат достъп до качествена учебна програма. Когато Рон Пол приключва службата си в държавното управление и след финалната му кампания за президент на Съединените щати, той и Норт обединяват отново усилията си, за да създадат „Учебната програма на Рон Пол“ (The Ron Paul Curriculum). Пол говори пред многолюдни тълпи и получава над два милиона гласа в предварителните президетски избори. Семейства от цялата страна очакват с нетърпение децата им да получат образование, което да е цялостно свързано с фундаменталните библейски принципи, които Рон изразява. Норт успява да създаде материала и организацията, за да осигури това образование. Ангажирайки учители, подготвяйки собствените си учебни дисциплини и управлявайки цялото начинание, Норт създава онлайн училище от детската градина до 12 клас, което обучава хиляди ученици в страната.

Интересът на Норт към образователните програми не се ограничава само до прогимназиалното и гимназиалното образование. До последните си месеци живот той работи върху планове да създаде безплатна учебна програма за семинария, предназначена конкретно за пастори, които работят в Латинска Америка и Субсахарска Африка.

Норт също така се занимава с евангелизиране. През 2005 г. той създава уебсайта „Устойчиво съживление: Цялостен план за всеобхватно християнско съживление“, чрез който осигурява материали, които са фокусирани върху тази задача.

Друга област, за която той полага грижи, е да помага на хората, които са изпаднали във финансови проблеми. Той създава уебсайта „Избавление от дългове“ за хората, които искат да се освободят от бремето на дълговете. Докато живее в Тайлър, Тексас и Мемфис, Тенеси, той работи със служението Kairos Prison Ministry International, което се грижи за хора, лишени от свобода. На някои от затворниците им предстои скоро да излязат на свобода. Други имат доживотни присъди. Той ги учи на благовестието, и че където и да се намират, Бог има за тях ценна работа, която те трябва да свършат, и че те могат да Му служат навсякъде. През този период той работи със служение, което помага на хората да научат как да намерят работа и как да се задържат на работното си място.

Съвет за бъдещето

Норт следва някои важни принципи, които му позволяват да работи неотлъчно по своето призвание, да не се замесва в проблеми и да бъде толкова продуктивен. Струва си да споменем поне 11 от тях. Те са приложими за всеки един човек.

Първо, човек трябва да познава призванието на своя живот: най-важното нещо, което може да направи, в което е най-трудно да бъде заместен. Норт ранно разбира това: развитието на областта на библейската икономика.

Второ: помнете пророците. Работата на Исая бе да говори дори когато хората не искаха да го слушат и когато работата изглеждаше безплодна. Работата на Илия бе да говори, макар да изглеждаше, че е останал напълно сам. Работата на Еремия бе да говори, но също така и да сключва сделки (купува земя), понеже знаеше, че Божият план за бъдещето ще устои.

Трето, спрете да се опитвате да бъдете част от „вътрешния кръг“, както К. С. Луис го нарича. Не жадувайте да сте част от някакво въображаемо „ядро“. В действителност няма такова ядро.

Четвърто, прилежавайте в своята си работа. Не се отплесвайте по странични неща. Работете упорито в своето поле.

Пето, работете, за да служите. Посрещайте нужди. Осигурявайте средства или вършете нещо полезно. Ако някой ви плаща за това, още по-добре. Ако е нужно дарявайте безплатно своя труд, особено ако съответства на вашето призвание.

Шесто, управлявайте времето си дисциплинирано. То е единственият ресурс, който не може да бъде възстановен. Веднъж отлетяло, то е отлетяло безвъзвратно.

Седмо, стремете се да бъдете най-добри, но не се притеснявайте, ако не сте Номер 1. На върха има много място за успешни хора и очакванията са, че ще надминете останалите, ако просто работите мъдро и стоите верни на своето призвание.

Осмо, разберете, че не можете да се борите срещу нещо с нищо. Християните не могат да кълнат тъмнината. Те трябва да търсят положително библейско разбиране и да предложат план за действие. Когато светът се обърне към християните за помощ, понеже страда и е на път да рухне, те трябва да могат да дадат библейски отговори по същество.

Девето, не отделяйте твърде много време на вашите критици. Някои от критиците на Норт го обвиняват през годините, че има отровно перо, че няма любов, че е рязък и суров. Обаче острата критика на Норт обикновено е запазена за тези, които се считат за експерти в една област, така наречените „учители на закона“. Тъй като те се стремят да убеждават и да водят други хора, той ги предизвиква, ако прецени, че те въвеждат хората в заблуждение и проблеми. Ако тяхната работа е неиздържана или съмнителна, той обикновено я разобличава, и то използвайки много образен език. Някои от критиците му решават да действат превантивно и първи атакуват неговия труд. Неговите опоненти, освен че като цяло нямат дълбочина и прецизност, също така страдат от недостатъчни познания по история и реално разбиране на света. След приключване на спора те обикновено се оказват от губещата страна, и понеже не могат да отговорят на аргументите, тихомълком се изнасят.  Най-хитрите му критици просто изопачават неговите позиции и сами измислят такива точки, привидно негови, които след това да могат да разгромят лесно, най-фалшивите от всички.

Десето, имайте доверие в силата на Бога и в Неговия план да промени света. Божието царство едва ли ще дойде в рамките на едно поколение. Нито то ще се реализира чрез внезапно политическо завземане на властта, централизирано правителство, или насилствени действия на активисти. То няма да се спусне отгоре надолу. Но то ще дойде. Неговото идване ще бъде постепенно, с времето, от долу нагоре, чрез Божието действие в сърцата на хората, когато те прегърнат мирогледа и правната система на Библията.

Единадесет, плащайте си десятъка. Това помага на човека, като му напомня, че дължи всичко на Бога.

Накрая, Норт се надяваше, че неговият труд ще помогне за полагането на солидна основа, не очакваше, че ще бъде крайният отговор. Той се надяваше, че други ще продължат от мястото, на което той спира и ще подобрят неговите трудове. Когато завършва своя труд „Християнска икономика: Издание на учения“ (2020), той пише: „Най-накрая, пресметнете цената. Ако след това решите, че вашето призвание е да бъдете християнски икономически учен, аз ви предлагам тази стратегия. Поправете моите грешки, разширете моите прозрения, напишете няколко монографии, произведете видео материали, наберете и обучете последователи, и не се отплесвайте по странични неща. Много лесно е да се отклоните, особено заради пари. Освен това, ако някой ви попита какъв вид икономист сте, никога не казвайте „нортианец“. Още по-зле е да се кръстите „нортинист“. Кажете, че сте заветен икономист. А сега, открийте своето призвание и се захващайте за работа.“

Дано има мнозина, които да последват своето призвание по начина, по който Гари Норт работеше върху неговото. Благодарение на тях светът ще бъде по-добро място.

Делото му свърши. Започна неговата почивка.

Норт изгуби приживе своя син Кейлъб, който страдаше от рядка болест. След него остават Шарън, негова съпруга от 50 години и другите им деца Дарси Норт, Скот Норт и неговата съпруга Анджела, и Лори Макдърмън и нейният съпруг Джоел, и осем внука.


Превод: Радослава Петкова

Можете да прочетете оригинала на статията тук


[1]Christian Economics: Vol. 1: Student Edition; Vol. 2: Teacher's Edition; Vol. 3: Activist Edition; Vol. 4: Scholar's Edition (vol. 1 and vol. 2).

Категории: Образование, Общество