Бог Предприемачът

 „ защото очакваше града, който има вечни основи, на който Архитект и Строител е Бог.” (Евр. 11:10)

Първоначалният майстор – Единственият, когото ние следваме – е Бог. Той е моделът за предприемаческо призвание. И за да Го следваме, така както трябва, е нужно да си изясним два основни въпроса: 1) Как Бог създаде Своето предприятие? 2) Какъв е нравственият модел на Неговата работа? Това, което разглеждах в предишната си публикация - „Мъдростта: технологията на Бог” , е че Бог е използвал мъдрост, познание и разбиране, за да създаде вселената. По отношение на  втория въпрос – Божият етичен модел на работа – този етичен модел формира нашето ежедневие:

И на седмия ден Бог беше свършилделото, което беше създал;” ( Бт. 2:2а)

Шест дни да работиш и да вършиш всичките си работи,” (Изх. 20:9)

Използвайки Своята мъдрост, познание и разбиране, Бог създаде предприятие в рамките на шест-дневна работна седмица. Това е нашият модел. Разбира се, ние нямаме пред-съществуваща мъдрост, познание или разбиране, нито пък имаме силата да постигнем толкова много за една седмица, сравнението е просто аналогично. Бог е първоначалния предприемач, чрез Когото ние моделираме собствената си работа.

Нашето обучение е от основно значение, тъй като това е начинът, по който придобиваме мъдрост, познание и разбиране. Това е начина, по който се сдобиваме с технологията за създаване на наше собствено предприятие. И нека е съвършено ясно, че да си предприемач не означава да напуснеш работата си и да започнеш бизнес. Можеш да действаш като предприемач, в каквато и работна сфера да се намираш. Всеки израз на индивидуално творчество, което е производително, което е оригинално, е форма на предприемачество. Такъв творчески процес може да се развива съвсем лесно от всеки човек в дома, като хоби или като подчинен на основната работа процес. Прилагането на предприемаческо господство, трупа ценности у нас, а стойността на тези ценности зависи от приносът или от проблемите, които са разрешени в работния процес. Сложността на проблемите, които решаваме в работния процес са от значение. Точно поради това, плащаме повече на лекаря или на адвоката, в сравнение със сервитьора. Докторът и адвоката разрешават по-значими проблеми за нас, нали!?

Значи, имаме шест дни в седмицата за двете неща – настоящата ни работа и инвестицията в това, да придобием някакво ново умение, за да увеличим възможността да създадем нещо ново. Доктор Гари Норт е писал неведнъж за това, което ви представям. Той препоръчва хората да инвестират допълнителни 20 часа седмично за нещо различно от настоящата си работа – за нещо, което може да се превърне в бизнес. Една изключително креативна дейност е писането на статии и романи или правенето на филми. Създаването на видео материали, изследването на някакъв научен проблем или просто бърникането из гаража, може да са много полезни. Единственото изискване е, да правим това, което правим, с есхатологична цел в съзнанието си, т.е. да вършим всичко за Божието Царство. Както и преди съм казвал, не трябва да бъркаме средствата с целта. Целта е реализираното Божие Царство в историята, средствата са свързани с нашата лична предприемчивост.

Започни още днес

Призванието на Адам бе да изследва това, което Бог беше „скрил” в  „другите дървета”. Тази задача изискваше, Адам да остави забраненото дърво намира. В своето непокорство, Адам захвърли предприемаческото призвание и голяма час от църквата в историята последва неговият пример. В същото време, невярващият човек, поради своя атеизъм, се възползва от света така, сякаш е даден на него и затова изчерпва неговите възможности. Падналият човек вижда своята хитрост, като източник на своето благосъстояние. Той вярва, че има сила в себе си да твори и че тази сила е от него, а не от Бога. От друга страна, някои християни са склонни да виждат силата на Бога проявена само в чудеса, заради което пренебрегват всекидневният прилив на сила, която Бог им дава, за да господстват, трудейки се предано. Страдаме от „пустинният манталитет” на евреите, вместо да работим с мисъл за „Обещаната Земя”.

Има толкова чудеса в ежедневието ни, колкото и по времето, когато Израел бе в пустинята. При нас идват силата и даровете от Бога, с тази разликата, че ние сме ограничени в 12 часови работни дни. Следователно, можем да избегнем примката, в която Израел се хвана просто като открием, че Бог е готов да даде възможност на всяко усилие, което направим, за да развием видимите неща чрез невидимите средства. Не оставяй идеите си за някой друг ден. Творението е пълно с непроучена мъдрост и Той ни дава сила, да открием благосъстоянието още днес.

Статията е взета оттук

Превод от английски език – Еми Божидарова

 

Категории: Икономика