Блудница или Невяста

Ако по-голяма част от клириците в България не страдаха от интелектуална шизофрения и говореха така, както служат, сиреч ако бяха последователни в думите си, както в делата си, би трябвало Господната им молитва да звучи долу-горе по следния начин: 

"Майчице моя, държавице свята, дето нам си в сърцата, да се свети твоето име! Да дойдат твоите парички, да блеснат нашите очички; да бъде твойта свята воля, на Мамона ще се моля; Дай ни днес ежедневната парса и дълговете ни не брой, че вече са безброй; и насърчи ни да лъжем и миряни и клирици, всички сме твои длъжници; въведи ни в изкушение, че с лукавия сме в отношение, защото царството е твое и кацата с медеца, ти ни бършеш и гъзеца. Амин." 

Преди седмица, по време на парламентарния контрол, министър-председателя Бойко Борисов изчете знаменателна статистика за това, колко средства от държавния бюджет, се харчат за официално регистрираните деноминации в България. Понеже шофирах и нямаше как да записвам, не мога да представя цифрите, но стана ясно, че значителни суми (в десетки и стотици хиляди левове – общият сбор е милиони) са отпускани на Българската Православна Църква, Мюфтийството, Католическата Църква, Българска Божия Църква, Църква на Адвентистите от Седмия ден, петдесятни, бабтисти, методисти и въобще всички регистрирани деноминации. 

Бях доста развълнуван (ако кажа бесен ще ме нахокате) от факта, че държавата излива данъчни пари връз църквите в страната и още по „развълнуван“ заради туй, че депутатите изслушаха Премиера с възмущение, заради малкото пари отпуснати за контрол над църквите в България въобще, понеже, видите ли, турското правителство ни цака, като налива милиони в Мюфтийството. Бойко обеща да увеличи парите! Цяла седмица търся като замаян сведения за цената, която държавната машина плаща на църквите, за да спечели раболепието им, е няма и няма. Явно тези цифри са толкова банални и безинтересни, че ни една медия не смята за нужно да ги публикува. 

Взех радикално решение и изтърбуших нета за да открия сайта на Дирекцията по вероизповеданията – уви, напразно, Дирекцията няма официален сайт!? Сякаш това е структура на специалните служби и мисията ѝ е забулена в конспиративна тайна. Намерих обаче електронен адрес и поисках, в правото си на данъкоплатец, Дирекцията да ми даде информация, за това колко пари се изплащат на вероизповеданията у нас, понеже със сигурност са повече от 30 сребърника и понечих да си изясня, за какво количество хартийки, българските църкви са продали достойнството си на държавата? Още чакам отговор и предполагам, че никога няма да го получа, най-много да ме подсетят, че не задавам правилните въпроси! 

Най-богатата църква в света: 

Най-богатата църква в света е тази в Германия. Тоталната държава се е сраснала дотолкова с църквата, че заплатите на свещениците, на преподавателите в семинариите, дори на възпитателите в християнските детски градини, се плащат от фиска. Това не е всичко. В Германия има църковен данък, който се плаща от всички граждани в зависимост от деноминационната им принадлежност. Така в хазната на бундес-републиката влизат над 10 милиарда евро годишно – чист приход. От своя страна, федералното правителство отпуска над 20 милиарда евро, за издръжка на държавната църква. 

В Германия няма ясен закон, който да разграничава църквата от държавата, а очевидно не е и нужен – там нещата са отдаван ясни – църквата е невяста на държавата. Разбира се, нашите политици са фенове на германската демокрация и с голям кеф биха обсебили църковния живот тотално, ако имаха мощта на германската икономика. По интересно е, че църковните бюрократи у нас са влюбени в германския модел и ако държавата им плащаше масрафа, щяха да се пръснат от кеф. Така народа би получил комбинацията 2в1 съвсем легално, щото сега е малко под сурдинка. 

Държавата в църквите: 

При нас, разбира се, нещата са по-тарикатски. Не е нужно държавата да плаща на някакви си попове и пастири, по-лесно е държавата да си произведе попове и пастири, така ще плаща на държавни, а не на църковни служители, които ще мотат тълпата в храмовете и ще проповядват политически коректните „истини“ за вездесъщата държава. Това и сега се прави, макар че държавните пари не са кой знае колко, но все пак има надежда да бъдат увеличавани, та клира се гъне като плазмодий пред държавата и жално плаче за подаяния. 

Опулените ми детски очи са препратили на тайно място в спомените ми, как дядо поп повдига расо си за да седне на черпня след опелото и на кръста му лъщи ПМ (пистолет Макаров) в кожен кобур. Този дядо поп днес е протосингел на епархия, кара лъскави джипове и сигурно още се развява със затъкнат под полата пищов. В ония времена, този зъл човечец (просто излъчва злоба) беше агент на 6-то управление и страха за кожата изискваше да се боим от него. Днес не знам къде се разписва за заплата, ма не му е чиста работата. Едно общество от будни миряни, свидетелства как в изстъпление на "правдива" ревност, същото ченге в расо (вече в наши дни), разбило катанеца на една селска черква и задигнало кутията за дарения и каквото имало в нея – яден бил човека, че миряните събирали пари без негово изволение, за нов полилей на черквата, па затова прибрал волните пожертвувания, за по-висши и духовни щения. Когато дежурния милиционер от клира прочете тази статия, ако иска да се свърже с мен, ще му обадя кой е попа! 

Да не пропуснем и евангелските агенти на дявола, пардон, държавата. Няма да крия, че преди повече от 20 години се завъртях в някое и друго традиционно евангелско събрание, където от ясно по-ясно бе, че е пълно с агенти и доносници на службите. Мой приятел ми разказва, как милиционерите са знаели и кътните му зъби след като се е наложило да потърси помощта им, задето са му свили скъпа вещ. Навярно досието му е дебело колкото „Война и мир“, щом милицията е имала подробности дори за черти от характера му. Нищо де, нека пишат хората, нека знаят. 

Когато пък лично аз разкрих (пак преди 20 и повече години) двойно счетоводство и паралелна черна каса в една църква и написах остро писмо с настояване всичко да се открие, друг мой приятел също настоял за обяснение по въпроса, получи отговор от клира, който се състоеше в оголен лакът на лявата ръка, мощно потупван с дланта на дясната и думите: „Ей толкова трябва да знаят хората в църквата, на, на“. Подобни жалки човечета, пишат доносите и сега, както пишеха тогава. Те и до днес са в църквите.

Това е метода на българската държава за контрол над вярващите – агенти в раса, които не се свенят да сквернят амвоните на храмовете, държейки в едната ръка требника, а в другата ПМ. Тези похвати са се усъвършенствали в годините и както накратко и със сричане ни осведоми от парламентарната трибуна г-н Бойко Борисов, държавата дотира деноминациите в България. Само че навярно миряните хабер си нямат за тези пари, щото ако си имат, горко и тежко им. Дали някой редови член на църковна конфесия е питал пастира си, колко държавни пари усвоява годишно деноминацията и дали това не е срамно, погрешно, беззаконно!? По какъв начин, Църквата е отделена от държавата, след като е финансово обвързана с нея и пречи ли това по някакъв начин на чистотата на проповедта и предаността на клира към Бога? В прав текст: на кого служим, на Бога или на Мамона? 

Драмата на Църквата: 

То се знае, че контролът над Църквата е държавна политика, както контролът над бизнеса, образованието и пр. Ако една църква не може да се издържа финансово, служейки на Бога, то тя не е никаква църква. Днес църквите в България се издържат от държавата и от чужди емисарства, които също гонят своите интереси. Църквата в България е паднала под осъждението на Бога, Който, чрез Пророк Езекил нарича съюза между Църква и държава – прелюбодейство! Това бе проблема и на Израел, който се бе поклонил пред Цезаря. Ако Църквата е Христова невяста, а се е отдала на нечестив комплот с държавата против Бога, то участта ѝ е смърт. Прелюбодейството е капитално престъпление! 

Езекил пише в 23:5-10: „Но когато беше Моя Оола блудствува, и залудя за любовниците си, съседите си асирийците, синьо облечени управители и началници, всички привлекателни младежи, конници възсядали на коне. И тя извърши блудствата си с тях, с всичките най-отбрани между асирийците; и за които да било залудяваше, с всички техни идоли тя се оскверни. И тя не остави блудството си научено от Египет; защото лежеха с нея в младостта й, изстискаха девствените й съсци и изливаха върху нея блудството си. Затова предадох я в ръцете на любовниците й, в ръцете на асирийците, за които залудяваше. Те откриваха голотата й; откараха синовете й и дъщерите й, а нея убиха с меч; и тя стана за посмешище между жените, защото извършиха съдби над нея." 

Думите на пророка са зашеметяващи. Днес, повече от всякога, църковните общества са като нечистоплътна шаврантия. Те не служат на Бога и логично са предадени под властта на политиците, които им се подиграват и ги обругават, насилват и господстват. Децата не са останали в църквите, защото са отвлечени от любовниците на Църквата, а самата нея я чака позор и смърт. 

Надеждата разбира се е в покаянието, защото Бог е Милостив и Опрощаващ, но истината е, че за повечето от клира е вече твърде късно – той отдавна е мъртъв, щом вместо да се притесни от изнесените пред Парламента данни за държавни пари в църквите, недоволства, че дажбата е малка. Явно е, че блудницата не се е налудяла и е готова да разтвори краката си за всяка евтина дрънкулка и стъклено топче, което ѝ подхвърлят прелъстителите. 

Миряните нехаят: 

Мнозинството християни са затънали до уши във вонящата клоака на лицемерието и вместо да се засрамят и измият посраните си задници, се обливат с парфюм – така се решават проблемите днес. Повечко пудра и повечко тамян, та да се скрият мръсните гащи и зловонието. Само че Исус Христос вижда зад маските! Така Той изобличи фарисейщината сред израелтяните, като ги атакува директно с думите: 

„Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! защото приличате на варосани гробници, които отвън се виждат хубави, а отвътре са пълни с мъртвешки кости и с всякаква нечистота. Също така и вие от вън се виждате на човеците праведни, но отвътре сте пълни с лицемерие и беззаконие.“ - Матея 23:27-28 

Колко от това, което говори Бога на Библията влиза в ушите на християните днес, колко остава в сърцата им!? Обвинението на Христос към лицемерите е, че те са пълни с БЕЗЗАКОНИЕ (Мат.23:28) Ако имаме беззаконие, имаме и Закон, но теономията е най-старият проблем на християните в България. Те мразят Божият Закон, затова са и осъдени от същия Закон. Нехайството е довело до невежество, невежеството до апатия и ритуалничене, а след тях съвсем естествено иде жалкото положение на блудница, която се е продала на държавата за пари! 

Има ли изход: 

Знам, че не всички християнски общества в България са се провалили в съюза си с Бога. Знам също, че не всички пастири са агенти на държавата, не всички са идолопоклонници. Бог винаги има верен остатък от истински мъже, които са готови да се противят до смърт, срещу наглите опити на властта да яхне църковния живот. Това е и надеждата за промяна в Църквата! За онези, които не желаят да прекратят „сладката“ любов с властта има приготвено наказание и не защото аз искам да е така, а защото го казва Бог в Словото Си. 

Това, което не разбират държавниците и повечето клирици е, че тяхната връзка е ялова. От тяхното мърсуване ще се родят само сираци. „Никой служител не може да служи на двама господари; защото или ще намрази единия и другия ще обикне, или ще се привърже към единия а другия ще презира. Не можете да служите на Бога и на мамона.“ (Лука 16:13) Затуй е време църквите да решат кой е техен господар! Трябва да се огледат и да прекратят заигравката с Цезаря, за да не останат безплодни и осъдени. Държавата също ще пострада от своята извратена претенция да заеме трона на Бога и да господарува над Църквата. 

Надеждата, че християните ще предявят правдивата претенция, че държавата трябва да се покори под Бога и че християните трябва да се научат сами да плащат сметките си, е упора за онези, които вече го правят. Трябва сами да инвестираме в служението на истинската Църква, за да изпълним Великото поръчение на Господ Исус Христос: „Идете, прочее, научете всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светия Дух, като ги учите да пазят всичко що съм ви заповядал; и ето, Аз съм с вас през, всичките дни до свършека на века. [Амин].“ (Мат.28:19-20) Ако не го направим ние и сега, сме обречени на вечно пропадане в тъмнина и скръб!

 

Категории: Етика, Закон, Общество